Het sluipende gevaar van de stillen: de romeo’s update 2013

Bij elke demonstratie zijn ze er weer. Opvallend opgesteld buiten de groep van demonstranten: afgetrainde mannen gehuld in spijkerbroek en bergschoenen. Ze hangen en leunen tegen gevels en fietsen tijdens ontruimingen van kraakpanden. Ze doen niet veel tot ze hun kans schoon zien en dan slaan deze romeo’s als een paramilitaristische militie toe.

Romeo’s, wie zijn dat?
De romeo’s zijn een onderdeel van de stillen, de agenten in burger. Ze worden ook wel de arrestatie-eenheden genoemd. Gekleed in burger denderen ze slaand en schoppend een demonstratie in om iemand op te pakken. Veelal zijn deze breedgeschouderde mannen makkelijk te herkennen. Ze zijn vaak in grote getale aanwezig. De romeo’s kwamen voor het eerst in het beeld tijdens de Luyck ontruimingen. Een creatieve officier van justitie in samenwerking met het politiebureau Warmoesstraat te Amsterdam, vond de mobiele eenheid te opvallend. De eerste romeo’s sloegen demonstranten neer in steegjes, verwurgde ten prooi gevallen activisten met wurgstokjes en mepte eenmaal gearresteerde arrestanten hardhandig de arrestatiebus in.

Agenten schrijven zelf over de romeo’s:

(…)de aanhoudingseenheden (AE). Deze specialistische eenheid, “verzorgt” de aanhoudingen van verdachten bij betogingen en demonstraties, waarbij de Mobiele Eenheid wordt ingezet. De leden van de aanhoudingseenheid, zijn in burger gekleed en lopen tussen de demonstranten. Op aangeven van leden van de basiseenheid, houden leden van de aanhoudingseenheid de grootste relschoppers aan.  De aanhoudingseenheid werkt in groepsverband.Ook de aanhoudingseenheden kunnen in een grotere samenstelling werken, als dit nodig mocht zijn. De aanhoudingseenheden kunnen, net als de basiseenheden, ook in secties en pelotons werken.(…)

Kenmerken:
Romeo’s zijn vaak opvallend aanwezig, ondanks dat zij gehuld in burger zijn. Tijdens de studentenprotesten van het jaar 2010  in Den Haag waren zij opvallend, omdat er ineens ‘een groep mannen formaat bouwvakkers’ bij de ingangen van het centrale station stonden. Romeo’s rijden in speciale ME bussen. Deze bussen zijn de herkennen aan de geblindeerden/spiegelende ruiten met een bordje R0 of R01 erop.

https://i0.wp.com/euro-police.noblogs.org/gallery/3874/ses_tonfa_a.jpg

Tonfa

Wapenuitrusting en strategie:

Sommige romeo’s

dragen een tonfa, andere dragen een telescoopknuppel. Telescoop knuppels worden in de volksmond wel eens een ploertendoder genoemd. Een telescoopknuppel kan in elkaar gedrukt worden tot +/- 15 cm. Een tonfa  is een stuk groter en kan dat niet, hierdoor is het moeilijker voor een arrestatie eenheid lid minder opvallend aanwezig te zijn. De leden bezitten ook een busje pepperspray.

Los van dit arsenaal aan wapenmiddelen zijn romeo’s een stuk beter getraind op confrontaties op korte afstand. Romeo’s worden getraind in mixed martial arts, zoals Kraf Maga en in het bijzonder in groepsverband. Dit is zeer opvallend wanneer zij over gaan tot arrestatie; een aantal romeo’s arresteren het betreffende

https://www.nieuws.nl/media/b8dz6pxzqmqssyj93yxz0eg2j-w620-h352-q90-f-bececed/Man-aangehouden-met-ploertendoder

Ploertendoder

persoon, waar andere romeo’s een ‘veilig’ werkgebied creëren, door met hun rug naar hun collega’s te staan en naar het publiek in actieve gevechtshouding. Waar de normale agent een aantal basisgrepen voor arrestatie te leren krijgt, gaan de romoe’s een stuk verder, zoals het dichtknijpen van mond en neus. Dit wordt gedaan zodat de arrestant meer ziet en naar adem snakt, wat in de regel leidt tot een algehele passificatie.

Arrestatie van een student tijdens een studentendemonstratie

Romeo’s kunnen gezien worden als roofdieren die rondom een kudde lopen. Zij wachten rustig af tot ze hun slag kunnen slaan. Vaak doen ze dit in een chaotisch moment of wanneer iedereen eraan denkt naar huis te gaan. Romeo’s houden van het totale overrompelingseffect. Soms gebeurd dit door de ME-bus hard in de demonstratie te rijden. Schreeuwend en soms schoppend en slaand stappen zij uit, om vervolgens dan een arrestatie te verricht. Ook heeft hun inzet door hun zeer hoge geweld- en verrassingseffect een moralistische domper. Mensen worden bang.

Fotofuck van een romeo. De romeo heeft een ploertendoder in zijn rechterhand.

Conclusie: De romeo’s worden  gevreesd en soms terecht. Het zijn deze mannen (en enkele vrouwen) die mensen in steegjes lafjes in groepsverband in elkaar timmert. Het zijn de agenten die de arrestaties verrichten en die gaan er nooit zachtzinnig aan toe. Zoals je kan zien op de foto’s zijn dit behoorlijke masculine mannen die maar al te graag geweld inzetten. Toch heeft elke strategie zijn zwakheid. Romeo’s moeten het hebben van een verrassingseffect en/of preventief effect. Als een demonstratie goed georganiseerd is, zoals bij de rellen op 1 oktober 2010 zijn zij door een oplettende groep demonstranten bijna vleugellam. Er is niet veel creativiteit voor nodig om te bedenken dat zij zeer kwetsbaar zijn zonder gepantserde kleding.

Update 2013
Door opnames van bruut Romeo geweld bij een uit de hand gelopen voetbalwedstrijd in Amsterdam staan de Romeo’s weer vol op het nieuws.

2013 14 november volkskrant: Celtic-fans: politie in Amsterdam mishandelde ons op de Dam

2013 14 november At5: ‘Agenten vochten voor hun leven tegenCeltic-fans’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: